Telesne postihnutí sa predstavili na festivale Margarétafest 2005

30.05.2005 Celý región

Pod názvom Margarétafest 2005 sa 28. mája v Prešove uskutočnil prvý ročník festivalu zdravotne postihnutých s cieľom povzbudiť k aktivite mladé talenty s han...
Pod názvom Margarétafest 2005 sa 28. mája v Prešove uskutočnil prvý ročník festivalu zdravotne postihnutých s cieľom povzbudiť k aktivite mladé talenty s handicapom.

Ponuku tunajšieho občianskeho združenia (OZ) Barlička využilo vyše 90 umelecky nadaných detí, mládeže a dospelých zo štyroch domovov sociálnych služieb (DSS) a z viacerých OZ. Hosťami boli účinkujúci z Česka. Išlo o ojedinelú formu verejnej prezentácie zdravotne postihnutých. Tých do kinosály DSS v Prešove na Volgogradskej prišli povzbudiť rodičia, súrodenci, priatelia a známi. Festival sa stal zároveň pilotným projektom odbúravania bariér medzi handicapovanou a zdravou mládežou.
Inpširáciou k zorganizovaniu podujatia v Prešove bol pobyt členov OZ Barlička na podobnom ale s podstatne dlhšou tradícou festivale Vivat vita v Olomouci v roku 2003. Predsedníčka OZ Anna Kvokačková zdôraznila, že chceli festivalom ukázať, že \"tieto deti, aj keď sú obmedzené pohybom, sedia na invalidnom vozíku, ale vedia spievať, vedia recitovať, vedia sa tešiť zo života\". OZ sa usiluje ich plne začleniť do života. Aj preto každý, kto sa na festivale predviedol, bol jeho víťazom. Účinkovali klienti z DSS Batizovce, Humenné, Prešov, Legnava, OZ Barlička, OZ Poprad a zo Základnej školy na Prostejovskej ulici v Prešove, ktorá ako jediná v celom Prešovskom kraji disponuje bezbariérovým objektom aj s výťahom pre telesne postihnutú školopovinnú mládež. V programe bola aj vernisáž výtvarných prác a divadielko na vozíčku.
Na zorganizovanie podujatia s podtitulom Jabå čka pripravujú festival získalo prešovské OZ podporu Nadácie Hodina deťom, Komunitnej nadácie Prešov a ďalších donorov.
(jj)
 

Vyberte región